Cadeautips, Nieuws

Zuiderzee Botter van Artesania Latina

vissen met de zuiderzee botter

Een stukje vaderlandse geschiedenis

De botter is een oud Nederlands type vissersvaartuig met een net uitspringende kiel en hoekige kimmen die overgaan in bol naar buiten lopende zijden, waarvan het boeisel boven het berghout naar binnen valt. De Botter van het Marken eiland is een typisch Nederlandse boot die door vele eeuwen de Zuiderzee bevoer, tegenwoordig bekend als het IJsselmeer. Alle havens in diverse plaatsjes rond de Zuiderzee lagen vroeger vol met allerlei houten visserschepen: botters, bonzen, pluten, aken en jollen.
zuiderzee botter modelbouw 22120 artesania_03

Wat maakt dit scheepje zo bijzonder voor de Nederlandse cultuur?

Om te beginnen werd het type ontstaan in de 2e helft van de 18e eeuw. Het is een van de nostalgische schepen die Nederland rijk is en die symbool staat voor de vaderlandse cultuur waarin ambacht en vakmanschap centraal staat. De romp werd vervaardigd uit eikenhout en de mast met naald/essenhout.
Bij het oorspronkelijke gebruik in de visserij bestond de bemanning uit 2 tot 4 personen, afhankelijk van de visserijmethode. Deze werden aangeduid als schipper en knecht(en), wat tevens de basis was van de indeling op basis van sociale klasse in veel visserij gemeenschappen. Met het bootje werd vooral gevist, maar ook inkoop en verkoop van vis draagde destijds bij aan het in stand houden van de economie in Nederland.
zuiderzee botter modelbouw 22120 artesania_01
Botters visten voornamelijk op de voormalige Zuiderzee maar werden ook gebruikt voor de kustvisserij op de Noordzee. Zodra deze vissers genoeg vis hadden gevangen, voeren zij daartoe met de vlag in top en streken.
Bij het tegenwoordige recreatieve gebruik loopt de bemanning bij wedstrijden vaak op tot 6-8 mensen, om vlotte manoeuvres en zeilwisselingen te kunnen waarborgen. Veel botters worden ook verhuurd aan passagiers, doorgaans met schipper en een knecht. Het aantal passagiers is wegens wettelijke beperkingen gelimiteerd tot 12.

Zuiderzee Botter scheepsmodelbouw maken

Wil je zelf ook een originele Zuiderzee Botter bouwen? Het scheepsmodelbouw botter van Artesania Latina 22120 vind je hier in onze webshop. Het bouwen van dit scheepje biedt een mooi tijdverdrijf voor mensen die een passie hebben voor modelbouw en de Nederlandse cultuur en geschiedenis. De moeilijkheidsgraad is met 2 sterren geschikt voor beginnende modelbouwers.
In het museum van de Botterstichting in Elberg kun je ervaren hoe het is om te varen op een echte Botter. Ook kun je in het museum van een echte zeilmaker leren hoe deze Botter werd gemaakt.
zuiderzee botter scheepsmodelbouw

Bekijk alle scheepsmodelbouw

Bron hoofdafbeelding: Freepik

Related Posts