Cadeautips, Nieuws

Tijd om te gaan puzzelen!

legpuzzels voor ouderen

Voor het tweede jaar op rij vindt op 7 april 2019 het Nederlands kampioenschap legpuzzelen plaats in Roelofarendsveen. Inschrijven om als winnaar uit de bus te komen kan helaas niet meer, want alle voorrondes zijn al uitgespeeld voor de grote finale. Wel ben je van harte uitgenodigd om dit leuke evenement natuurlijk bij te wonen. De toegang is gratis voor alle liefhebbers van Jan van Haasteren puzzels. De wedstrijd start om 14:30 uur en de uitreiking vindt plaats om 16:30 uur. 

NK legpuzzelen

Tijdens het NK legpuzzelen werken de deelnemers in teams waarin ze zo snel mogelijk een Jan van Haasteren puzzel moeten puzzelen. Geen van de teams weet van tevoren om welke puzzels het gaat, maar als echte puzzelfanaat heb jij allicht het afgelopen jaar natuurlijk flink kunnen oefenen met deze puzzels. Wil je volgend jaar ook meedoen om als winnaar uit de bus te komen? Meld je dan volgend jaar op tijd aan via NK legpuzzelen. Aangezien de Jan van Haasteren puzzels tijdens dit evenement centraal staan wijden we dit blog deels aan Jan.

Jan van Haasteren legpuzzel - Pret onder water

Jan van Haasteren legpuzzels

Jan van Haasteren legpuzzels

Jan van Haasteren legpuzzel - Het ballon festival - 1000 stukjes verpakkingWist je dat het geheim van legpuzzels hem zit in meditatie? De een noemt het saai, terwijl de ander het geheim al ontdekt heeft. Het idee dat je je urenlang in een soort van mediatie bevindt is al “Zen” op zich. Je kijkt aandachtig naar de tafel vol met stukjes om de juiste puzzelstukjes te vinden. En na lang zoeken wordt je beloond met dat ene puzzelstukje waar je naar op zoek was. Vervolgens herhaal je dat keer op keer wat heerlijk ontspannend werkt. Tekenaar Jan van Haasteren begrijpt als geen ander dat puzzels allesbehalve saai hoeven te zijn.

Oorspronkelijk begonnen als striptekenaar wat zich heeft uitgemond in de zeer populaire legpuzzels via JUMBO puzzels. Sinds de jaren 80 vinden deze komische legpuzzels van Jan van Haasteren gretig aftrek onder verwoede verzamelaars. Inmiddels een begrip onder echte puzzelaars. En wie kent ze niet?! Zoals we al eerder hebben aangegeven tekent al Jan van Haasteren al tientallen jaren, exclusief voor Jumbo met prachtig vormgegeven en kleurrijke platen vol met details.

De puzzels zijn bijzonder omdat je er naar blijft kijken. En elke keer ontdek je weer iets anders komisch of verwijzing in de puzzel. Elke Jan van Haasteren puzzel heeft kenmerkende aspecten. Zo weten echte puzzelliefhebbers dat er in elke puzzel een “haaienvin” in verwerkt is. Misschien vindt jij deze ook! Het is hét handelsmerk van Jan. Zo zijn er natuurlijk meer kenmerken, maar we verklappen liever niet teveel want dat mag jij ontdekken!

Jan van Haasteren legpuzzel - Dierentuin Artis - 1000 stukjesJUMBO puzzels heeft meerdere series uitgebracht van Jan van Haasteren. Zo zijn er puzzels beschikbaar van 150 tot zelfs 5000 stukjes. En elk jaar wordt de collectie weer uitgebreid.

Hoe succesvol dan ook. Inmiddels tekent Jan van Haasteren niet enkel individueel meer. Maar met een team van diverse talentvolle tekenaars. Ieder met dezelfde visie die Jan heeft voor het creëren van opzienbarende en vooral vrolijke legpuzzels. En met hetzelfde basisprincipe. Namelijk, humor, inspelen op actualiteiten d.m.v. striptekeningen.

Elke keer worden bepaalde thema’s vertaald naar in een specifieke puzzel. En zinspeelt het team van Jan op actuele thema’s zoals Sinterklaas, ballonvaart, zwembad, filmset en Artis. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Dat maakt deze legpuzzels zo leuk omdat iedereen zich altijd wel in 1 puzzel herkend.

Puzzelen werkt stressverlagend

Of je nu puzzelt als team voor het NK legpuzzelen of puur voor jezelf doet. Puzzelen is een leuke bezigheid om je gedachten de vrije loop te laten. Wist je dat alleen al het sorteren van puzzelstukjes al dopamine verhogend werkt? Voor wie niet weet wat dit betekent. Dopamine is ons “gelukshormoon”. Het is een lichaamseigen stofje wat er voor zorgt dat we ons “gelukkig” voelen. Daardoor kan puzzelen, mits je er van houdt natuurlijk stressverlagend werkend.

puzzelen werkt ontspannendWaarom legpuzzels goed zijn voor de ontwikkeling van kinderen

En dat puzzelen moedigen we al jong aan. Zo leren we peuters met grove stukken puzzelen om het geheugen te trainen en verbanden te leggen. Wat ook bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen is het leren van doelgericht werken. Dus zonder concessies, maar “dingen” afmaken. Iets waar kinderen op latere leeftijd veel voordeel mee hebben. En niet te vergeten, kinderen vinden alles wat te maken heeft met spelen leuk dus het werkt ook nog eens ontspannend. Maar onthoudt, niets moet en make it fun!

En in onze adolescentie vinden we puzzelen nog steeds leuk. Zo vinden puzzels gretig aftrek onder puzzelaars van alle leeftijden. Een puzzel neem je ook makkelijk mee in de doos om tijdens je vakantie op de camping, hotel of stacaravan heerlijk even weg te dromen. Of zet je kampeertent op een idilisch plekje, neem een heerlijk glas wijn met uitzicht over de Provence in Frankrijk. En puzzelen maar.

Of je nu houdt van dierenpuzzels, landschappen, abstracte tekeningen tot hilarisch vormgegeven puzzels. Veel puzzels zijn er in vele soorten en maten, precies zo afgestemd op jouw voorkeur. En elke keer variërend van 100 tot zelfs 10000 puzzelstukjes. Het is maar net graag jij uitgedaagd wilt worden.

Nog meer voordelen van puzzelen

Legpuzzels zijn van alle leeftijden. En zoals we al eerder zeiden traint het jouw geheugen. Bij volwassenen met name je korte termijngeheugen. Wist je trouwens dat zowel je linker als je rechter hersenhelft getraind wordt met legpuzzels? Je analytisch denkvermogen bevindt zich namelijk in je linker hersenhelft. Daarnaast vindt jouw creatief denkvermogen plaats in je rechter hersenhelft. Samen vormen zij de ideale mix om het “grote plaatje” goed te kunnen beoordelen. Dus met het oplossen van allerlei soorten puzzels zoals kruiswoordpuzzels, legpuzzels.

puzzels voor volwassenen

Cobble Hill legpuzzels

cobble hill legpuzzels nederlandLegpuzzels met 1000 stukjes zijn er voor iedereen die graag de middagen wilt puzzelen. Naast de komische Jan van Haasteren puzzels bieden de Cobble Hill legpuzzels een nog groter aanbod aan variëteit. Van abstracte figuren, landschappen, dieren, kunstzinnige illustraties tot cartoon figuren en fantasie puzzels. Deze Cobble Hill puzzels zijn ontworpen door wel 15 verschillende tekenaars! Ieder met hun eigen specialisme zoals cartoon, fantasie en schone kunsten.

regenboog legpuzzel
Regenboog legpuzzel

Cobble Hill is opgericht in 2005 met de achterliggende gedachte om liefdevolle en fantasierijke puzzels van hoge kwaliteit te leveren aan puzzelaars van over de hele wereld! Deze puzzels kun je het beste omschrijven als nostalgisch, levendig, vertederend, lief, duurzaam en van goede kwaliteit. In een steeds groter wordende technologische markt, is het steeds belangrijker geworden om manieren te vinden om families en vrienden samen te brengen in een sociale sfeer. Deze sociale sfeer die ervoor zorgt dat goede gesprekken en tijd voor elkaar heel goed samen kunnen gaan. En wie weet ook bij jou.

Wil jij ook direct starten met puzzelen? Profiteer dan nu tijdelijk van extra bij aankoop van een onze puzzels. De puzzels van Jan van Haasteren zijn namelijk extra voordelig geprijsd!

Cobble Hill legpuzzels