Cadeautips, Nieuws

Spreekbeurt over dinosaurussen

dino speelgoed voor kinderen

[share title=””]

Wat weet jij over dino’s?

De Dinosauria ontstonden ongeveer 230 miljoen jaar geleden in het Trias, als afsplitsing binnen de ruimere groep van de Dinosauriformes. De eerste dinosauriër was een kleine tweevoetige vleeseter. Die was de directe voorouder van de twee hoofdgroepen waarin alle andere dinosauriërs onderverdeeld kunnen worden: de Saurischia en de Ornithischia. In deze beide groepen ontwikkelden zich al snel ook plantenetende soorten. De dinosauriërs werden dominant tegen het eind van het Trias, toen op het land de meeste andere grote dieren uitstierven.


Tijdens het hierop volgende Jura en Krijt waren de dinosauriërs 140 miljoen jaar lang de heersende landdieren, de grootste die ooit geleefd hebben. Duizenden soorten, vleeseters en planteneters, ontwikkelden zich in allerlei vormen, mede door het uit elkaar bewegen van de continenten. De zeereptielen uit die tijd en de pterosauriërs, vliegende reptielen, waren echter geen dinosauriërs. Op het eind van het Krijt, 66 miljoen jaar geleden, stierven de meeste dinosauriërs uit, wellicht ten gevolge van een meteorietinslag. Bron: Wikipedia

Welke dinosaurussen zijn vleeseters?

De bekendste en een van de gevaarlijkste dinosaurussen zijn toch wel de Stegosaurus, Velociraptor of de Tyrannosaurus Rex. Tyrannosaurus Rex was één van de grootste vleesetende dinosaurussen die ooit geleefd heeft. Alles van dit woeste roofdier was groot. Zijn dikke, zware schedel (1,2 meter lang) kaak was zo gebouwd om met immense kaakkracht prooien te verscheuren.
houten-bouwpakket-velociraptor2
Als je de films van Jurrasic Park hebt gezien weet je inmiddels dat dit robuuste roofdier niet mag ontbreken tijdens jouw spreekbeurt.


Er is fossiel bewijs dat de Tyrannosaurus ongeveer (12 meter) lang en ongeveer (4,6 tot 6 meter) hoog was. De sterke dijen en een lange, krachtige staart hielp het landdier snel bewegen. Wetenschappers geloven dat dit roofdier tot 500 pond (230 kg) vlees in één hap kon eten. Hoe weten we dit? Door vele onderzoeken van paleontologen. Een paleontoloog is een beoefenaar van paleontologie. Iemand die fossielen en organismen bestudeert zoals bijvoorbeeld van dino’s. Handig om te benoemen in je spreekbeurt.
dino speelgoed
Tyrannosaurus Rex leefde in beboste rivierdalen in Noord-Amerika tijdens de late Krijt periode. Hoewel er vele theorieën bekend zijn is de bekendste dat de T-rex werd uitgestorven ongeveer 65 miljoen jaar geleden in het Krijt-Tertiair tijdperk door een meteoorinslag.

De grootste dinosaurus ooit

De grootste Dino was de Brachiosaurus (23 meter lang en 12 meter hoog) en de kleinste was de Compsognathus (1 meter lang en woog 1 kilo). De Brachiosaurus was een planteneter en de Compsognathus een vleeseter. De Gigantspinosaurus is een soort afgeleid van de Stegosauriërs en zijn ook planteneters.


De Pterodactylus leefde 150 miljoen jaar geleden in het Jura tijdperk en had een spanwijdte die varieerde van 30 centimeter tot 2,5 meter! Als je een waardevolle toevoeging voor je spreekbeurt over dinosauriërs zoekt bekijk dan eens alle dino’s in onze shop!

Tip voor tijdens het voorbereiden van je spreekbeurt

Bekijk ons vorig blog over dinosaurussen voor bij het knutselen. Hier krijg je in 4 stappen met duidelijke afbeeldingen uitgelegd hoe je het bouwpakket verft en in elkaar zet. Je kunt er ook voor kiezen om je bouwpakket eerst in elkaar te zetten en dan pas de verschillende onderdelen te lijmen en naderhand te verven. Bekijk eens de website van Naturalis om inspiratie op te doen voor je spreekbeurt. Zo hou je er ook nog een leuke dag aan over!
naturalis-t-rex-1

[button size=”small” style=”alt-button secondary” text=”Bekijk alle dino bouwpakketten” link=”https://www.hobbyco.nl/product-categorie/alle-bouwpakketten/dieren/dinosaurussen/”]