Cadeautips, Nieuws

Zo bereid je gekookte kreeft in bouillon (voor Kerst)

kerstmaaltijd bereiden-kreeft

[share title=””]

Zo bereid je een kreeft

Wat is er nou feestelijker om luxe kreeft, in dit geval de Oosterscheldekreeft te eten? In aanloop naar de feestdagen wil je natuurlijk feestelijk uitpakken nietwaar?

Snel aan de slag

1. Kies voor de beste kwaliteit duurzame Oosterschelde kreeft van de vishandel.
2. Volgens de kenners kun je een kreeft het beste koken vanwege de snelle dood van het dier (diervriendelijk) en omdat dan de smaak het beste zou zijn. Hoewel de meningen hierover verdeeld zijn komt er een tijd dat je die kreeft toch echt om zeep moet helpen. Je kunt een kreeft op 3 manieren uit zijn lijden verlossen:

  1. Kook de kreeft levend met zijn kop als eerste in de pan
  2. Zet een mes in zijn kop en snijd hem doormidden
  3. Leg de kreeft in de vriezer voor een halfuur zodat deze in coma raakt

kreeft bouwpakket-stap 3 kreeft bouwpakket-stap 2 kreeft bouwpakket-stap 6kreeft bouwpakket-stap 8 kreeft bouwpakket-stap 7 houten bouwpakket kreeft
 

Koken

3. Een gemiddelde kreeft weegt ongeveer 500 gram. Kook alle ingrediënten van het court bouillon recept in een ruime pan water ongeveer 10 minuten.
Kook daarna de kreeft ongeveer 3 tot 5 minuten(1 minuut per 100 gram).

kreeft koken met kerst-01kreeft koken met kerst-02

Het ontleden van de kreeft

Over de lengte van de kreeft zit in het midden een naad. Boven op het lijf zit ook nog een dwarsnaad. Snijd met een koksmes de kreeft vanaf dat punt doormidden over de lengte van de kreeft tot zijn staart.
Draai de kreeft om en snijd zijn hoofd door. Verwijder het groene/grijze maagzakje en spoel de kreeft af met water. Let op! Wat er in het hoofd en in het lijf zit kun je niet eten. Wel kun je dat bewaren voor de kreeft soep.
Gebruik een notenkraker of bot mes om de scharen open te breken/slaan. Haal al het vlees eruit en gebruik peper, zout en gesmolten boter om nog meer op smaak te brengen. Serveer deze vervolgens op kamertemperatuur! Bon appetit!

 

kreeft bereiden-03 kreeft bereiden-02 kreeft bereiden-01

Wat heb je nodig?

Kerstrecept: kreeft voor Kerst

  • 1 Kreeft 500 gram
  • 2 stuks citroen
  • 2 kroppen sla
  • 1 Grote platte witte serveerschaal

Court bouillon recept

  • Water
  • Zout
  • 1 glas witte wijn
  • 1 laurierblaadje
  • 1 teentje knoflook
  • een paar stengels peterselie
  • 1 ui

kerstdiner recepten hoofdgerecht
We hebben natuurlijk een klein grapje uitgehaald, de foto’s bij dit recept zijn niet van een echte kreeft, maar een houten bouwpakket. Het recept klopt wel. Wil je ook een houten bouwpakket op deze manier maken? Bekijk dan hieronder de benodigdheden voor het maken van deze feestelijke kerstdecoratie.

Tip: Maak zwarte spetters met een tandenborstel en verf eroverheen met de kleur oranje voor meer effect!

Bekijk alle puzzels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om spam te vermijden wordt jouw beoordeling eerst goedgekeurd alvorens deze geplaatst wordt. De door jou verstrekte gegevens worden gebruikt om de beoordeling te verwerken zoals beschreven in ons privacybeleid.