Kooptips

Het FSC® keurmerk, hoe zit het ook al weer?

Wist je dat het FSC® (Forest Stewardship Council) keurmerk en het daarbij behorende logo met het kenmerkende boompje vaak te pas en te onpas wordt gebruikt terwijl dit in niet alle gevallen terecht is?

Hobby&Co heeft een FSC keurmerk licentie, hiermee mogen wij onder andere houten bouwpakketten welke gemaakt zijn van FSC gecertificeerd hout promoten. Onze leverancier is als importeur/ groothandel FSC keurmerk gecertificeerd en moet aan een aantal strenge FSC vereisten voldoen. De fabrikant van diezelfde houten bouwpakketten is als hout verwerkend bedrijf op hun beurt ook weer gecertificeerd volgens de “Chain-of-Custody”-standaard van FSC.

Bedrijven die volgens deze handelsketen-standaard zijn gecertificeerd mogen onder voorwaarden FSC gecertificeerd hout inkopen, verwerken en weer verkopen. En daar gaat het wel eens mis.

Je kunt als niet-FSC gecertificeerd bedrijf bijvoorbeeld houten bouwpakketten rechtstreeks inkopen bij een niet FSC gecertificeerde fabrikant in China. Ook al verwerkt deze fabrikant (onder andere) FSC gecertificeerd hout, wanneer dit hout wordt ingekocht door een niet-FSC gecertificeerde fabrikant, dan stopt de zogenaamde “Chain-of-Custody”-standaard van FSC al bij deze fabrikant.

De fabrikant kan tenslotte op geen enkele manier aantonen dat al de door hem geproduceerde producten ook echt allemaal van FSC gecertificeerd hout zijn gemaakt. Daarnaast heeft deze fabrikant ook niet de vereiste kennis over FSC, voldoet niet aan de strenge FSC eisen, er is geen controle en fraude ligt dan vaak al snel op de loer.

Het bedrijf in bovenstaand voorbeeld dat de houten bouwpakketten rechtstreeks in China koopt kan de FSC herkomst dan ook niet garanderen en het ook niet als zodanig verkopen. Als je het artikel uiteindelijk ontvangt dan zul je zien dat de verpakking niet is voorzien van het officiële FSC logo. Je kan er dan gewoon vanuit gaan dat het product niet is gemaakt van FSC gecertificeerd hout.

Check de echtheid van het FSC keurmerk

FSC Keurmerk Hobby&CoDe bedrijven die het FSC keurmerk oneigenlijk gebruiken doen dit meestal ten behoeve van financieel gewin, omdat ze het niet eens zijn met de (terecht) strenge eisen van het FSC of begrijpen het principe simpelweg niet. Zij vermelden dan toch bewust op bijvoorbeeld hun website of promotiemateriaal dat de producten gemaakt zijn van FSC gecertificeerd hout.

Het klinkt misschien wat zwaar maar eigenlijk wordt je dan als consument misleid, de reden dat wij hier aandacht aan besteden is daarom niet voor niets. Als je graag enkel en alleen voor de goedkoopste prijs gaat dan moedigen wij dat alleen maar aan, soms moet je ook gewoon op de kleintjes letten, ook al lever je dan vaak in op de kwaliteit.

Als het je vooral gaat om kwaliteit en zekerheid van het FSC keurmerk controleer dan ook echt of het bedrijf het keurmerk mag voeren. Zoek bijvoorbeeld op de website naar het logo met het licentienummer, als je dit niet kunt vinden, vraag er dan naar en controleer dit op de website van het FSC. Ons licentienummer is FSC-N002604, de geldigheid ervan kun je hier controleren en staat vermeld op ons FSC logo.

Goedkoop = duurkoop

Wij vinden het belangrijk om zoveel mogelijk duurzaam verkregen producten in onze webshop aan te bieden. We doen dit onder andere omdat we zo veel mogelijk verantwoord willen ondernemen.

Er zijn helaas ook niet-FSC gecertificeerde bedrijven die het FSC logo en/of FSC claims eigenlijk alleen maar oneigenlijk gebruiken omdat ze denken dat ze er dan meer van zouden verkopen of op een oneerlijke manier de concurrentie aan willen gaan met andere bedrijven. Als je als consument het product koopt en uiteindelijk in je handen hebt dan is het beloofde FSC keurmerk nergens op de verpakking te bekennen.

We begrijpen dat voor sommigen de prijzen van op het eerste gezicht dezelfde producten soms goedkoper zijn dan onze producten, maar neem daarin mee dat je daarvoor een hoop ergernis terugkrijgt, denk aan vaak slechtere kwaliteit hout, onduidelijke bouwinstructies in gebrekkig Engels of zelfs alleen in de Chinese taal. Goedkoop is dan toch duurkoop.

Het verschil tussen niet-FSC en FSC® producten

Zekerheden van Hobby&Co

Bij Hobby&Co zijn alle houten bouwpakketten met het FSC keurmerk gegarandeerd gemaakt van FSC gecertificeerd hout en worden geleverd met een Nederlandstalige handleiding. Veel ervan zijn zelfs voorzien van handige online stap-voor-stap bouwinstructies. Daarnaast kun je natuurlijk rekenen op de uitstekende service die je van ons gewend bent.

Heb je nog vragen over het FSC keurmerk of over onze mooie producten? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt voor informatie over het FSC ook de website van het FSC bezoeken via www.fsc.nl.

Disclaimer: De in dit blog gebruikte overeenkomsten met bestaande werkwijzen van andere bedrijven berusten derhalve op louter toeval. Als u het niet eens bent met de inhoud van dit blog dan kunt u voor nadere toelichting telefonisch contact opnemen met FSC Nederland via 030 276 7220 of via de website www.fsc.nl.